W dniu 26 października 2015r. uczniowie klasy II Gimnazjum im. Św. Jadwigi Królowej zorganizowali warsztaty żywieniowe programu „Żyj smacznie i zdrowo”. Warsztaty były również związane z przystąpieniem konkursu, w ramach którego gimnazjaliści mieli za zadanie organizację wydarzenia społecznego. Klasa II zdecydowała, że  będzie to zaproszenie uczniów klasy III gimnazjum na poczęstunek przygotowanych przekąsek. Drugoklasiści przygotowali przekąski wybrane z książeczek kucharskich, a następnie zaprezentowali swoje kulinarne osiągnięcia. Degustacja poprzedzona została krótkimi informacjami na temat składników potrzebnych do przygotowania danego dania. Przygotowane smakołyki to m.in. owsianka z owocami, tosty z ciemnego pieczywa z serem mozzarella i salsą pomidorową, sałatka owocowa z melona, bananów, mango i winogron, deserki na bazie jogurtu naturalnego, musli z suszonymi owocami i świeżymi winogronami, roladki z zapiekanej cukinii z farszem serowym, kanapki z pomidorami i innymi dodatkami.

 

Z pozostałych składników przygotowano łódeczki z kapusty pekińskiej z farszem serowym.  Wszystkie dania cieszyły się ogromną popularnością, a ich degustacja przebiegała w niezwykle szybkim tempie, co potwierdza ich niewątpliwe walory smakowe.