1. Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacji w warunkach domowych lub w izolacji.
2. Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbieraniprzez opiekunówbez objawów chorobowych sugerujących infekcję drógoddechowych. W drodze do i zeszkoły opiekunowie z dziećmi oraz uczniowie przestrzegają aktualnychprzepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej.
3. Osoby wchodzące do budynku szkoły zobowiązane są do bezwzględnegozdezynfekowania rąk.
4. Uczniowie wchodzą do szkoły  dwoma wejściami: klasa II i III- wejście główne, klasaI - od strony boiska.
5. Środki do dezynfekcji rąk są rozmieszczone w budynku szkoły w sposób umożliwiający łatwy dostęp dla uczniów oraz pracowników szkoły.
6. Opiekunowieodprowadzający dziecimogą wchodzić do przestrzeni wspólnej szkoły, zachowując zasady:

a)      opiekun z dzieckiem/dziećmi,

b)      dystansu od kolejnego opiekuna z dzieckiem/dziećmi min. 1,5 m,

c)      dystansu od pracowników szkoły min. 1,5 m,

d)      opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących przepisów prawa związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym obywateli (m.in. stosować środki ochronne: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk).

7.Rodzice dziecka mają obowiązek zaopatrzyć dzieckow indywidualną osłonę nosa i ust
do zastosowania w przestrzeni wspólnej szkoły oraz w przestrzeni publicznej – zgodnie
z aktualnymi przepisami prawa.

8. W miarę możliwości ogranicza się przebywanie w szkole osób z zewnątrz do niezbędnego minimum. Osoby wchodzące do budynku szkoły za zgodą dyrektora obowiązuje stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa, dezynfekcja rąklubrękawiczki jednorazowe. Osoby te nie wykazują objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych. W/w osoby wykazywane są w rejestrze wejść.

9. Jeżeli pracownik szkoły zaobserwuje u ucznia objawy mogące wskazywać na infekcję dróg oddechowych, w tym w szczególności temperatura powyżej 38°C,kaszel, duszności,ucznia odizolowuje się w odrębnym pomieszczeniu. Niezwłocznie powiadamia się rodziców/opiekunów o konieczności pilnego odebrania ucznia ze szkoły(rekomendowany własny środek transportu).

10.  Odział klasowy zajmuje wyznaczoną salę, w której prowadzone są wszystkie zajęcia edukacyjne  za wyjątkiem informatyki i wychowania fizycznego.

11.  Każda grupa uczniów (klasa) w trakcie przebywania w szkole nie ma możliwości (lub ma ograniczoną do minimum) kontaktowania się z pozostałymi klasami.

12.  W czasie przerw śródlekcyjnych uczniowie mają obowiązek zakrywania ust i nosa oraz w miarę możliwości zachowania dystansu społecznego, przebywania danej klasy
w wyznaczonej przestrzeni.

13.  W dalszym ciągu obowiązująogólne zasady higieny: częste mycie rąk, ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.

14.  Przedmioty i sprzęty znajdujące się w salach wykorzystywane podczas zajęć są czyszczone lub dezynfekowane.

15.  Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć znajdują się na stoliku szkolnym.Uczniowie nie wymieniają się przyborami szkolnymi między sobą.Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów tj. maskotki, breloczki.

16.  Szkoła nie zapewnia możliwości kupna napojów butelkowanych i przekąsek (drożdżówek, kanapek). Przyniesione przez uczniów  napoje muszą być  imiennie podpisane.

17.  Sale i korytarze są wietrzone co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć.

18.  Nauczyciel w klasach I-III organizuje przerwy dla swoich uczniów według potrzeb, jednak nie rzadziej niż co 45 min.

19.  W czasie przerw śródlekcyjnych uczniowie mogą przebywać na świeżym powietrzu na terenie szkoły, pod opieką nauczyciela.

20.  Podczas realizacji zajęć w tym zajęć wychowania fizycznego, ogranicza się ćwiczenia
i gry kontaktowe, w których nie można zachować odpowiedniego dystansu.

21.  Podczas korzystania z szatni, w jednym czasie w pomieszczeniu tym przebywać może tylko jeden odział klasowy.

22.   Zajęcia świetlicowe odbywają się w wyznaczonej do tego sali lub salach dydaktycznych, które nie są wykorzystywane do bieżącej nauki . Salę pełniącą funkcję świetlicy wietrzy się co 45 min.oraz w miarę możliwości w trakcie przebywania dzieci w pomieszczeniu.

 

Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni

23.  Przy wejściu głównym umieszczone są numery telefonów do właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych.

24.  Wszystkie osoby trzecie, w tym rodzice uczniów, wchodzące do szkoły dezynfekują dłonie lub zakładają rękawiczki ochronne, miały zakryte usta i nos oraz nie przekraczały obowiązujących stref przebywania.

25.  Uczniowie mają obowiązek regularnego mycia rąk wodą z mydłem szczególnie przed jedzeniem,po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety.

26.  Codziennie wykonywane są prace porządkowe, ze szczególnymuwzględnieniem utrzymywania w czystości sal zajęć, pomieszczeń sanitarnohigienicznych, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcjipowierzchni dotykowych– poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków, klawiatur, włączników.

27.  W pomieszczeniach sanitarno-higienicznych znajdują się plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk –instrukcje dezynfekcji.

28.  Na terenie szkoły rozmieszczone są pojemniki przeznaczone na odpady sanitarne (maseczki i rękawiczki jednorazowe).

 

Gastronomia

29.  Przy organizacji żywienia w szkole obowiązują zasady szczególnej ostrożności dotyczące utrzymania wysokiej higienystanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców, a także higieny osobistej.

30.  Uczniowie korzystają z posiłków w miejscach do tego przeznaczonych zapewniających prawidłowe warunki sanitarno-higieniczne, zgodnie z zaleceniami w czasie epidemii.

31.  Spożywanie posiłków powinno odbywać się w tych samych grupach i z zachowaniem odpowiedniego dystansu.

32.  Dania są rozstawione na stolikach przez obsługę stołówki.

33.   Dostarczane posiłki są przywożone w pojemnikach zbiorczych, następnie rozkładane i podawane z wykorzystaniem talerzy i sztućców będących na wyposażeniu szkoły zgodnie z obowiązującymi zasadami oraz reżimem sanitarnym.

34.  Dzieci mogą spożywać posiłki i napoje przyniesione z domu. Posiłki mogą być przynoszone w pojemnikach prywatnych i w nich spożywane.

Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u pracowników szkoły

35.  Do pracy w szkole mogą przychodzić jedynie osoby, bez objawów chorobowych sugerujących infekcjędróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają w izolacjiw warunkach domowych lub w izolacji.

36.  W przypadku zaobserwowania objawów chorobowych u pracownika szkoły odizolowuje się taka osobę w specjalnie do tego przygotowanym pomieszczeniu.Obszar, w którym poruszał się i przebywał pracownik z infekcją dróg oddechowych jest bezzwłoczniedezynfekowany.

37.  W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły należy stosować się do zaleceń Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Ustala się listę osób przebywających w tym samym czasie w częściach budynku, w których przebywała osoba zakażona i stosuje się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie https://www.gov.pl/web/koronawirus oraz https://gis.gov.pl.

38.  Uczniowie korzystający z bezpłatnego dowozu zobowiązani są do przestrzegania  zasad obowiązujących w transporcie publicznym w czasie trwania epidemii.

 

Dyrektor Szkoły
Marta Seweryn-Wilk